INFOBIRO: Publikacije
KAKO SMO PUTOVALI PREMA SAMIM SEBI

STAV,

Čekam s majkom i ocem tu najavljenu i reklamiranu pretpopisnu emisiju. Središnji je prilog razgovor s prof. dr. Esadom Ćimićem. Nakon uvodnih razmatranja značaja popisa stanovništa, te nove nacionalne kategorije Musliman, voditelj će profesoru: “A kako ćete se Vi opredijeliti?” Profesor: “I na ovom popisu upisat ću istu nacionalnost koju sam oduvijek pisao.” “Kako ste se pisali?”, neumoljivo će voditelj. Dr. Ćimić kaže: “Uvijek sam se pisao Hrvatom. A nacionalnost nije košulja pa da je sad svučem i odjenem drugu. Vidite, moj brat se opredjeljivao kao Srbin i rekao mi je da će i na ovom popisu biti Srbin”

KAKO SMO PUTOVALI PREMA SAMIM SEBI

Autori: IBRAHIM KAJAN

KAD SAM OTVORIO “OSLOBOĐENJE”... Ne znam zašto mi je ostalo u sjećanju da sam kupio Oslobođenje u Čapljini vraćajući se 29. januara 1971. godine iz Opuzena i Metkovića, gdje sam sudjelovao na “Prvim neretvanskim susretima”. Možda su “Neretvanski susreti”, što ih je organizirao Stjepan Šešelj, ipak bili ranije? Ali, bilo kako bilo, “pamtim” da sam, sjedajući na svoje mjesto u busu, otvorio te novine velikog formata i na vrhu 8. stranice pročitao naslov složen velikim slovima: KADA ĆEMO ODGOVORITI .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.