INFOBIRO: Publikacije
Rila: Nacionalni park sa 180 jezera

START,

Dok smo se uspinjali prema samom vrhu Rila planine Musali (2.925 m), najvišem na Balkanu, u potpunosti nam je postalo jasno zašto je Rila rila, tj. vodena planina! Naime, u krugu od samo dva kilometra prošli smo pored sedam jezera, a sa odstojanja vidjeli još toliko. Ali to još nije sve: u Nacionalnom parku Rila, na površini ne vecoj od tri Bjelašnice, nalazi se cak 180 jezera!

Rila: Nacionalni park sa 180 jezera

Autori: ZEHRUDIN ISAKOVIĆ

Bugarska. Manastir Rila. Sjedimo u nekom postarijem hotelu tmurnih boja (ocito izgradenom u vrijeme kada je prevladavalo komunisticko poimanje estetike), i tu, u hladu raskošne bukovine, lupamo mozak ali nikako da odgonetnemo koja se pjesma ori sa obližnjeg zvucnika. Zvuci poznato, bugarski jezik jeste slican svim zvanicnim jezicima Bosne i Hercegovine, ali ne dovoljno da razumijemo tekst koji cujemo. Tek nakon prvih taktova naredne pjesme, koju smo odmah prepoznali (Ceca Arkanova), upali nam se .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.