INFOBIRO: Publikacije
Momčilu Krajišniku 27 godina zatvora

DNEVNI AVAZ,

Bivši visoki politicki dužnosnik bosanskih Srba osloboden optužbe za genocid l Dao zeleno svjetlo za pocetak programa protjerivanja Bošnjaka i Hrvata

Momčilu Krajišniku 27 godina zatvora

Autori: E.SARAČ

Haški tribunal osudio je jucer Momcila Krajišnika, bivšeg visokog politickog zvanicnika bosanskih Srba, na 27 godina zatvora zbog zlocina protiv covjecnosti, ali ga je oslobodio optužbe za genocid uz obrazloženje da tužioci nisu dokazali da je on imao namjeru uništiti Bošnjake i Hrvate kao etnicke grupe, iako su pocinjeni zlocini, sami po sebi, imali genocidnu prirodu. Deportacija nesrba Sudsko vijece, kojim je predsjedavao Alfons Ori (Alphons Orie), Krajišnika je osudilo zbog kljucne uloge u zajednickom zlocinackom poduhvatu ciji je osnovni cilj bila deportacija i prisilno premještanje Bošnjaka i Hrvata s teritorija BiH koje je rukovodstvo bosanskih Srba smatralo svojim. Opci cilj udruženog zlocinackog poduhvata bio je da se etnicki prekomponiraju teritorije koje je odredilo rukovodstvo bosanskih Srba drasticnim smanjivanjem procenta Bošnjaka i Hrvata. Krajišnik je dao zeleno svjetlo za pocetak programa protjerivanja tokom sjednice skupštine bosanskih Srba, kada je pozvao na, citiram: „Provodeci ono što smo se dogovorili, etnicku podjelu na terenu“rekao je Ori. Krajišnik je, prema presudi, doprinos zlocinackom poduhvatu dao tako što je pomagao uspostavljanje i održavanje „stranackih i državnih struktura SDS-a kao instrumenata pocinjenja zlocina“. Uz to, on je, kao predsjednik parlamenta, „blagonaklono gledao na izražavanje nacionalne mržnje i podsticanje straha u skupštini bosanskih Srba“. Kljucna uloga Krajišnik je imao namjeru provesti masovno zatocenje i protjerivanje civila i znao za to. On je imao ovlasti da intervenira, ali nije bio zainteresiran za sudbinu zatocenih i protjeranih osoba. Želio je da se bošnjacko i hrvatsko stanovništvo u velikom broju iseli sa teritorija bosanskih Srba naglasio je Ori. Prema presudi, „uloga Krajišnika u pocinjenju zlocina bila je kljucna“, jer je, zahvaljujuci položaju, olakšavao vojnim, policijskim i paravojnim grupama provodenje zlocinackog poduhvata. Odbrana i optužba Presudu Krajišniku izreklo je Sudsko vijece u kojem su, pored Orija iz Holandije, bili Klod Anoto (Claude Hanoteau) iz Francuske i Hoakin Martin Kanivel (Joakin Martin Canivell) iz Španije. Izricanju presude prisustvovali su clanovi Krajišnikove porodice, a njegov brat Mirko izjavio je da je „ogorcen“ presudom i najavio da ce odbrana uložiti žalbu. Tužilaštvo ce, kako je rekao glasnogovornik Anton Nikiforov, odluku o tome da li ce uložiti žalbu donijeti nakon što prouci presudu.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.