INFOBIRO: Publikacije
Na Alifakovcu kradu stare nišane

OSLOBOĐENJE,

Gdje je “nestalo” osamdeset posto nišana koje je sedamtesetih godina potpisao Mehmed mujezinovic? Šta ce biti s ostavštinom velikog bh. Alima hadži Mujage Merhemica? Kako su tri rukopisa iz Karadozbegove džamije dospjela na tezgu kod Staroh mosta? Ko je makazama prerezao dragocjeni bosanski cilim u travnickoj džamiji?

Na Alifakovcu kradu stare nišane

Autori: EDINA KAMENICA

U majstorskoj radionici "Husni hatt" orijentaliste Hazima Numanagica, dok naj izvlaci iz sebe pjesmu rastanka, pored levhi, zlacastih, crnih, crvenih, malih, velikih, najvecih, pogled pade na gomilu prašnjavih knjiga. Kao da su prije koji trenutak izvucene iz dubokog revira nekog od prošlih stoljeca, gotovo sve su slijepljenih, iskidanih, memljivih listova, ali ih ima i netaknutih, ocito, najvecim njihovim neprijateljem do sada, vremenom. "To je samo dio biblioteke koja je pripadala hadži Mujagi .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.