INFOBIRO: Publikacije
U BiH siromašno 680.000 građana!

OSLOBOĐENJE,

Bosna i Hercegovina ipak nije najsiromašnija država, ocjena je Zlatka Hurtica, savjetnika predsjedavajuceg Vijeca ministara BiH

U BiH siromašno 680.000 građana!

Autori: V.ŽIVAK

Iako je u BiH 680.000 gradana siromašno, Bosna i Hercegovina ipak nije najsiromašnija zemlja. Ovo je ocjena Zlatka Hurtica, savjetnika Adnana Terzica, predsjedavajuceg Vijeca ministara BiH koji je poslanicima i delegatima oba Doma državnog parlamenta na plenarnoj sjednici u cetvrtak prezentirao izvještaj o implementaciji akcionog plana Srednjorocne razvojne strategije od augusta 2003. do marta 2005. "Na osnovu analize istraživanja Živjeti u BiH došli smo do podataka koji ukazuje da je u posljednje tri godine u Bosni i Hercegovini došlo do pada siromaštva. U RS siromaštvo se smanjilo za cetiri posto, a u Federaciji za jedan posto. Ekstremno siromaštvo nije zabilježeno u BiH, dok se ispod generalne linije siromaštva u BiH nalazi 17,8 posto stanovništva, odnosno 680.000 stanovnika je siromašno", kazao je Hurtic. Prema njegovim rijecima, vlade u BiH implementirale su za godinu oko 70 posto mjera iz ove strategije. Hurtic je istakao da je stopa ekonomskog rasta u prošloj godini bila veca nego što je predvidena Srednjorocnom razvojnom strategijom te da je siva ekonomija sa 36 porasla na 50 posto. Hurtic tvrdi i da se fiskalni deficit u BiH smanjuje te da ce se morati otvoriti prostor za smanjivanje poreza na privredu kako bi se ona mogla razvijati. Prema njegovim rijecima, raste kreditna ekspanzija privatnog sektora, dok se smanjuje kreditna zaduženost gradana BiH. Hurtic tvrdi i da su plate u prošloj godini porasle te da se smanjio jaz izmedu plata u RS i FBiH. Takoder, dodao je, BiH postaje sve manje ovisna od strane pomoci, što daje optimizam da se "sve krece ka samoodrživom razvoju". Na njegov istup reagirao je Zlatko Lagumdžija, poslanik SDPBiH, ocijenivši kako su podaci iz ove strategije lažirani. No, Hurtic je odbacio njegove optužbe. Poslanik Mladen Potocnik kazao je kako se siva ekonomija u svijetu toleriše do 5 posto od ukupnog bruto nacionalnog dohotka te ustvrdio da je u BiH siva ekonomija dostigla 50 posto. Predstavnicki i Dom naroda primili su k znanju ovu informaciju Ureda za monitoring i implementaciju Srednjorocne razvojne strategije pri Vijecu ministara. Odgodeno razmatranje socijalnih programa Iako je dnevnim redom bilo predvideno razmatranje nacrta socijalnih programa, ublažavanja posljedica poskupljenja osnovnih životnih namirnica zbog uvodenja PDV, ova tacka odložena je za neku od narednih sjednica. Ovi materijali nisu bili dostupni novinarima jer su nosili oznaku povjerljivo. Medutim, Oslobodenje doznaje da su vlade u BiH predložile da entitetski penzioni fondovi sacine licne karte korisnika penzija ispod 200 maraka kako bi se ova kategorija penzionera ukljucila u ovaj program. Saznajemo i to da bi vlade u BiH do kraja oktobra trebale postici saglasnost sa Svjetskom bankom oko zakljucivanja kredita za podršku reformi u oblasti korporativnog restruktuiranja u iznosu od 60 miliona dolara. Jedan dio kredita trebao bi biti iskorišten za realizaciju ovog programa u prvoj polovini naredne godine.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.