INFOBIRO: Publikacije
ŠPREHENZI BOŠNJAČKI?

FERAL TRIBUNE,

Ne dokazuje li se i u odnosu prema jeziku Bošnjaka hrvatska nespremnost da drugima ne odricu ono što su donedavno tražili za sebe - svoju normu i nacionalno ime jezika? Ne bi li se upravo hrvatska javnost - kojoj je toliko znacio "izlazak iz genitiva" - tebala dobrohotno odnositi prema pretvaranju jezika Bošnjaka u bošnjacki jezik?

ŠPREHENZI BOŠNJAČKI?

Autori: MIRKO VID MLAKAR

Prije ravno dvije godine, kad je stvaran temeljni zakon Federacije BiH, nije prošao naziv bosanski jezik, kako je bilo predloženo u sarajevskoj verziji, nego je usvojen Ustav u kojemu se kao jezici u službenoj uporabi navode bošnjacki i hrvatski. Tako veli Ustav Federacije, a u odnosu "obicnih" Hrvata prema bošnjackom jeziku možemo zakljucivati, primjerice, citajuci u Glasu Koncila prikaz problema u osmogodišnjoj školi "Kulin ban" u Donjem Žabljaku (Usora). U izvještaju izmedu ostalog piše kako .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.