INFOBIRO: Publikacije
Car Hadrijan i kraliević Marko

OSLOBOĐENJE,

Kod nas, nažalost, termin "akademik" više priziva ironiju, nego poštovanje. Akademija u koju je najteže uci, ona francuska, uvijek broji cetrdeset clanova jer se novi bira tek nakon smrti nekog od dotadašnjih 40 "besmrtnika". Prije tri decenije, ova je akademija prestala biti iskljucivo "muški klub" ulaskom u njeno clanstvo književnice Marguerite Yourcenar (19031987)

Car Hadrijan i kraliević Marko

Autori: MUHAREM BAZDULJ

Godina 1903. književnosti francuskog jezika darovala je dvoje najvecih njenih modernih pisaca rodenih u Belgiji. Usred zime, u februaru, u Liegeu je roden Simenon, a krajem proljeca (tacnije osmog juna) u Bruxellesu Marguerite de Crayencour koja ce se proslaviti kao velika umjetnica rijeci s prezimenom anagramski nacinjenim Yourcenar. Putovanja Marguerite Yourcenar je u ranoj mladosti relativno mnogo putovala: bila je u Engleskoj, Švicarskoj, Italiji, Grckoj, a krstarila je takoder i exyu kraje .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.