INFOBIRO: Publikacije
Doživljaji dobrog ustaše Švejka

OSLOBOĐENJE,

Ubiše se, eto, u Širokom Brijegu od brige za posmrtne ostatke antifašista. Nije im bilo teško dovesti pikamere, dizalice i kamione, da pažljivo u dijelovima uklone golemi kamen što su ga komunisti, sjeme im se zatrlo, stavili baš na mjesto gdje su pokopani partizani. Pa da ih pokopaju na groblju, gdje je mrtvima i mjesto. Ili, kako se to na kraju priopćenja kaže na divnom hrvatskom: "Današnjim danom konačno će i ove kosti naći trajni smiraj na prikladnom mjestu"

Doživljaji dobrog ustaše Švejka

Autori: BORIS DEŽULOVIĆ

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic. Znaš li, kaže, onaj kad su ustaše u uličnim borbama u Širokom Brijegu okružlli partizane? Ne znam, reko. Elem, stali debeli, uhranjeni i dobro naoružani ustaše čistiti Široki, pa navalili iz pravca zgrade Županije na posljednju grupicu od stotinjak partizana, ušančenih kod Kuljića kuće u centru grada: samo još da srede tu čuku i Široki će biti Slobodan od antifašističke zvje .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.