INFOBIRO: Publikacije
Ništa od bratsko-pravoslavnih odnosa

DANI,

Investitori iz Rusije zaključno sa decembrom 2012. godine ukupno su investirali 920.700.000 KM (471 milion eura), što ih stavlja na petu poziciju najznačajnijih investitora u BiH. Njihova ulaganja predstavljaju 8,4 odsto od ukupnih investicija u BiH. Je li BiH značajna Rusiji ili se radi tek o široj strategiji ruskih interesa? Da li je kupovinom OMV-a Gazprom potkopao evropski projekat Nabucco u korist Južnog toka?

Ništa od bratsko-pravoslavnih odnosa

Autori: EDIN REDŽIĆ

Odnosi između Ruske Federacije i BiH u posljednjih godinu dana mnogo su intenzivniji u odnosu na prethodne godine, prevashodno na ekonomskom planu. To se prije svega očituje u proširivanju poslovanja Gazproma na naftno tržište FBiH. Ovaj energetski gigant je krajem prošle godine odlučio prenijeti svoje sjedište iz Banje Luke napuštajući NIS Petrol. Od sada će svoje poslovanje realizirati putem G-Petrola u Sarajevu koja je inače kćerka firme NIS petrol. Time je Gazprom kupujući G-Petrol faktički .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.