INFOBIRO: Publikacije
Uz osamdeset peti rođendan Milana Kundere

OSLOBOĐENJE,

Milan Kundera roden je prvog aprila 1929. godine, na svjetski praznik šale, na All Fools' Day. Vjernost rodendanu, vjernost šali i smijehu sačuvao je sve vrijeme, od "Sale", "Smiješnih ljubavi" te "Knjige smijeha i zaborava", preko programskog citiranja jevrejske poslovice "Covjek misli, Bog se smije" do autopoetičkog opisa "Usporavanja" kao "romana u kojem ni jedna jedina riječ nije ozbiljna"

Uz osamdeset peti rođendan Milana Kundere

Autori: MUHAREM BAZDULJ

Nakon što su 2000. Stubovi kulture objavili Neznanje, u to vrijeme najnoviji roman Milana Kundere, u zagrebačkom sam Zarezu objavio poduži esej o Kunderinom opusu podnaslovom Vjernost rođendanu. Naslov je aludirao na suprotstavljenost najviših ličnih vrijednosti dvoje likova iz Nepodnošljive lakoće postojanja. Za Franca je "vjernost prva od svih vrlina, vjernost daje našem životu cjelovitost, bez nje bi se raspao u hiljade trenutnih dojmova kao u hiljade krhotina"; Sabinu pak "očarava izdaja, a .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.