INFOBIRO: Publikacije
Film Krvavo genijalna braća Coen

OSLOBOĐENJE,

Među jubilejima koji se ove godine obilježavaju širom filmskog svijeta su i godišnjice važnih filmova koji su obilježili buduće decenije i najavili stvaranje najosebujnijih američkih fllmskih svjetova s kraja prošlog i sa početka ovog stoljeća. Prije dvadeset godina, naime, snimljen je Tarantinov "Pulp Fiction", a prije trideset fenomenalni debi braće Coen, film "Krvavo jednostavno". Tim povodom se definitivno vrijedi prisjetiti filmografije ovog autorskog dvojca, s naglaskom na njihov vjerovatno najuspješniji film nizom Oscara ovjenčani "Nema zemlje za starce"

Film Krvavo genijalna braća Coen

Autori: MUHAREM BAZDULJ

Stariji od braće Coen, Joel, rođen je 29. novembra 1954. godine u Mineapolisu, savezna država Minesota. Ethan, mlađi brat, rođen je u istom gradu (nepune) trigodine kasnije 21. septembra. Roditelji su im radili kao univerzitetski profesori, a braća su se još u djetinjstvu, kao u prologu kakvog biografskog filma, igrali s kamerom. Braća Coen 1984. godine snimaju "Krvavo jednostavno", svoj prvi dugometražni igrani film i jedan od najboljih debija u istoriji svjetske kinematografije. Od prvog filma .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.