INFOBIRO: Publikacije
EU je neupitna, ali šta je sa NATO-om?

DANI,

Članstvo u Evropskoj uniji u nedavno usvojenoj Strategiji vanjske politike BiH 2018-2023. jedan je od glavnih strateških ciljeva naše zemlje. Ulazak u NATO, međutim, nije tako jasno naznačen kao cilj Bosne i Hercegovine Petnaest godina nakon što su utvrđeni Opći pravci i prioriteti za provođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo BiH je 13. marta usvojilo Strategiju vanjske politike BiH 2018-2023. u kojoj je kao jedan od glavnih strateških ciljeva navedeno članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji, dok je NATO ostao na nivou podrške aktivaciji Akcionog plana za članstvo (MAP).

EU je neupitna, ali šta je sa NATO-om?

Autori: DANIEL OMERAGIĆ

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je još u maju 2016. zaduženo da, u saradnji s relevantnim institucijama BiH, pristupi izradi ovog dokumenta. To je obrazloženo time da je od 2003. došlo do značajnih političkih, ekonomskih, društvenih promjena kako u samoj BiH, tako i na međunarodnom planu. Kao globalne, regionalne i unutrašnje promjena koje vanjska politika BiH treba uzeti u obzir, u Strategiji su navedene privredna nestabilnost; posljedice tzv. arapskog proljeća koje su dovele do novih konfli .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.