INFOBIRO: Publikacije
 KORUMPIRANI SLUŽBENICI JEFTINO KUPUJU SLOBODU

DNEVNI LIST,

Osuđeni na kratke kazne u BiH mogu platiti da ne idu u zatvor. Ovu mogućnost su koristili i korumpirani javni službenici koji su se potom vraćali na radna mjesta na kojima su i prekršili zakon Mogućnost zamjene kazni uvedena je kako bi se smanjila gužva u zatvorima. Dužina kazne koja se može zamijeniti, novčani iznosi i načini plaćanja nisu ujednačeni na nivou BiH. Od 2014. do 2016. godine izmjenama državnog, federalnog i zakona Brčko distrikta, sudovi su obavezni odobriti svaki zahtjev za zamjenu zatvorske kazne do godinu dana.

KORUMPIRANI SLUŽBENICI JEFTINO KUPUJU SLOBODU

Autori: CENTAR ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Policajac Vedran Matović je krajem 2016. godine osuđen na osam mjeseci zatvora zbogkorupcije. Svojukaznuje otkupio, u zatvor nije morao ići, alije nakon presude dobio otkaz. Sada bi se mogao vratiti na posaojerje u međuvremenu dobio tužbu protiv svog poslodavca, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanske županije (TŽ). Sud je objasnio da nije bilo razloga za otkazjer Matović nije bio u zatvoru. Osuđeni na kratke zatvorske kazne u Bosni i Hercegovini (BiH) mogu otkupiti slobodu, odnosno zam .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.