INFOBIRO: Publikacije
HAJKA NA MAKA DIZDARA, HAJKA DO SMRTI

STAV,

Hajka na Maka započela je godine 1968, izlaskom Starih bosanskih tekstova, Noginim i Vešovićevim odurnim “kritikama” u Licima. Sada je objavom Života, br. 11-12, dobila urnebesni zamah bjesnila mladih jurišnika. Predvodnici su joj sekretar Udruženja pisaca BiH Rajko Nogo i Novica Petković, profesor s Filozofskog fakulteta. Hajka je potkopavala ne samo književni ugled Maka Dizdara i “ostalih oponenata” nego je u pohodu na osvajanje institucija kulture u Sarajevu, putujući po Srbiji i Crnoj Gori, na svakoj svojoj tribini marljivo rušila lažima da u Životu ne može niko objavljivati iz spomenutih republika, karikirajući ga kao “velikog hrvatskog pjesnika”, a Nikolu Martića “kao katoličkog”

HAJKA NA MAKA DIZDARA, HAJKA DO SMRTI

Autori: IBRAHIM KAJAN

Zašto je časopis Život dvobrojem 11-12 za novembar i decembar 1970. postao ne samo razlogom oštrih napada nego, iz današnje perspektive, i historijski bitan prilog suočavanju i otporu otvorenoj srpskoj jezičkoj kolonizaciji bosanskohercegovačkog prostora? Jedna značajna skupina tekstova koje je polučila anketa urednika Života predstavljat će – u kontekstu tog vremena – (i) svojevrsnu suprotivu jezičkoj kolonizaciji bosanskohercegovačkog prostora. Briljantni esej Maka Dizdara, prije svega po spoj .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.