INFOBIRO: Publikacije
MALO NADE U NAPREDAK

VECERNJE_NOVINE,

Izrael uporan u zahtjevima da nakon povlačenja svojih trupa, na jugu Libana ima svoje osmatračke, špijunske stanice, čemu se Liban kategorički protivi

MALO NADE U NAPREDAK

Autori: UPI ROJTER

Postoji malo nade da bi Liban i Izrael na devetoj rundi trojnih pregovora u gradiću Haldeu. pokraj Bejruta, mogli postići napredak u pogledu povlačenja izraelskih okupacionih snaga iz Libana. Prema izjavi iz vladinog izvora u Bejrutu, Liban ne očekuje bilo kakav progres u svjetlu prošlonedjeljnih napora specijalnog američkog emsara Filipa Habiba da se ubrza donošenje rješenja na trojnim pregovorima. Očito da je glavni izraelski cilj normalizacija odnosa i osiguranje njegove bezbjednosti sa svojim arapskim susjedom, dok Liban kao prvi prioritet postavlja pitanje povlačenja izraelskih i drugih snaga iz Libana. Libanski zvanični izvori su izjavili da Liban i Izrael ulaze u devetu rundu pregovora duboko podijeljeni oko izraelskog zahtjeva koji uslovljava svoje povlačenje postavljanjem osmatračklh špijunskih stanica na jugu Libana. Izrael zahtijeva postavljanje svog ljudstva u tim stanicama, dok Liban to odbacuje, saopštavajući da je to bio posao međunarodnih nadzornika.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.