INFOBIRO: Publikacije
PRVI DOMAĆI SKI-LIFTOVI

VECERNJE_NOVINE,

Prvu demonstraciju rada domaćih ski-liftova sutra na Jahorini organizuju koparski »Tomos«, te »Male novine« i »Olimpik-turs«

PRVI DOMAĆI SKI-LIFTOVI

Autori: S.S.

Sarajlije i mještani sarajevske regije, a vjerovatno i velik broj drugih gostiju koji se sutra nađu na izletničkim padinama Jahorine, imaće priliku da prisustvuju jedinstvenoj manifestaciji. Naime, u blizini hotela »Jahorina« koparski »Tomos«, u suradnji s »Malim novinama« i »Olimpik tursom«, organizuje demonstraciju ski liftova, zapravo najmanjih skijaških žičara koje se proizvode u Kopru. S predstavnicima »Tomosa« razgovarali smo o ovoj demonstraciji i nekim osnovnim osobinama koparskih ski-liftova: Radi se o skijaškoj žičari (ski liftu) sa višestrukom i vrlo praktičnom namjenom — rekao nam je Zdravko Vernik, Podesna je za porodično skijanje, a namijenjena je i skijaškim klubovima, školama, tečajevima skijanja, hotelima, planinarskim domovima, turističkougostiteljskim i drugim organizacijama ... Osnovne karakteristike?? — Naši ski liftovi su vrlo podesni i laki za prenošenje. Bez užeta, dugo 150 metara, skilift je težak 28 kilograma. Radi bez nadzora, uz potrošnju od 1,4 litra goriva za sat vremena rada. Motor automatski dodaje gas, zavisno od opterećenja. Maksimalni uspon kod vuče je čak do 60 procenata nagiba terena. Što je posebno zanimljivo, na snjegovitim padinama može vući i druge terete. Brzina vuče je oko sedam kilometara na sat. Da bi užitak bio veći, predviđeno je i takmičenje mladih na stazi gdje će biti postavljena dva »Tomosova« ski-lifta. Najuspješniji skijaši dobiće 100 nagrada, među kojima su majice i kape s amblemom »Tomosa«, veći broj knjiga »Križajeva škola skijanja«, vrijedne značke i druge nagrade. Demonstracija »Tomosovih« ski-liftova počinje u 10 sati i trideset minuta i trajaće više sati.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.