INFOBIRO: Publikacije
MALO MOCART, MALO ROK

VECERNJE_NOVINE,

Pale, Ilijaš, Vogošća, Trnovo i Novi grad još ne¬maju formirane opštinske organizacije Muzičke omladine, a u Hadžićima ova institucija postoji samo na papiru

MALO MOCART, MALO ROK

Autori: Z.B.

Gradska konferencija Muzičke omladine Sarajeva broji oko 7.000 članova. Podatak izdvojen iz ovakvog konteksta daje sasvim zadovoljavajuću sliku. Ali, ako kažemo da u gradu živi oko 170.000 hiljada mladih, onda je zaključak drugačiji. Sljedeći kontekst unutar koga možemo posmatrati ovaj podatak je neravnomjerna raspoređenost broja članova u opštinskim organizacijama muzičke omladine. To pruža sasvim drugačiju sliku, a posljedice su takve da neke opštine uopste nemaju formirane ove organizacije. Kad govorimo o aktivnostima opštinskih organizacija trenutno mislimo na onu koja pripada opštini Stari grad. Cinienica je da je to, inače, centar sa visokom koncentracijom kulturnih ustanova, stručnog kadra i dosta jakom tradicijom, kaže Ruždija Metanović — sekretar GKMO. Pale. llijaš. Vogošća, Trnovo i Novi grad nemaju formirane opštinske organizacije, a hadžićka muzička omladina postoji već nekoliko godina samo »na papiru«. Ovakvu situaciju ovdje u Sarajevu pokušavaju objasniti činjenicom da je sve do posljednjeg Kongresa Muzičke omladine Jugoslavije bilo neriješeno pitanje čime sve i kakvom muzikom treba da se bave mladi u ovoj organizaciji. Tada je, doduše, zaključeno da je to organizacija za sve one koji su na bilo koji način zainteresovani za muzičko stvaralaštvo. Osim toga, svi žanrovi muzike dolaze u obzir, što je naročito značajno, jer je do sada muzička omladina bila privilegija samo onih koje je takozvana »ozbiljna muzika« interesovala. Stiče se utisak da se u Sarajevu malo radilo na realizaciji ovoga što je zaključeno na posljednjem kongresu Muzičke omladine Jugoslavije. U tom slučaju — rekao je Metanović — treba razgraničiti objektivne i subjektivne teškoće. Sto se tiče GKMO tu se zaista može govoriti o uspješnim akcijama, a i o nastojanjima da se inicira rad i tamo gdje ga ranije nije bilo. Tako je sada organizacija Stari grad dobila konkretan zadatak da formira organizaciju na Palama. Kasnije će biti slično i sa drugim opštinama. To je jedan dio posla koji mi možemo uraditi. Ostalo zavisi od opština i OK Saveza socijalističke omladine. Jer ne treba zaboraviti da je Muzička omladina konstitutivni dio Saveza socijalističke omladine, kao ni to da je neophodno naglasiti njenu pedagošku, vaspitnu i obrazovnu funkciju. Zato nije fraza ako kažem da se dobra organizacija muzičke omladine može osnovati i održati samo ako postoji koordinacija svih činilaca koji bi trebali biti zainteresovani za nju.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.