INFOBIRO: Publikacije
 'Gandiju' osam Oskara

VECERNJE_NOVINE,

Filmovana biografija Mahatme Gandija proglašena najboljim filmom, te dobila još sedam »Oskara« — za režiju, najbolju mušku ulogu, scenario, kameru, montažu, kostime i fotografiju »Vanzemaljac« E. T. dobio četiri »Oskara«

'Gandiju' osam Oskara

Autori: UPI ASSOCIATED PRESS

Američka Akademija za filmsku nauku i umjetnost dodijelila je ove godine najviše američko filmsko priznanje — »Oskar« filmu »Gandi« proglasivši ga za najbolje ovogodišnje ostvarenje u filmskoj umjetnosti. Ta epska biografija velikog indijskog vođe Mahatme Gandija dobitnik je još sedam ovogodišnjih »Oskara« i to za režiju — Ričard Atenborou, najbolji mušku ulogu — Ben Kingsli, najbolji originalni scenario — Džon Brili, kameru, montažu, kostime i fotografiju. Na ovogodišnjem 55. po redu takmičenju za »Oskara« Meril Strip je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu u filmu »Sofijin izbor, dobio je Lui Goset za ostvarenje u filmu »Oficir i »džentlmen«, a Džesika Lang dobila je »Oskara« za sporednu žensku ulogu u filmu »Tutsi«. Popularno naučno-fantastični film »Vazemaljac« (E. T.) dobio je četiri »Oskara« — za najbolju originalnu muziku, najbolju montažu zvučnih efekata i najbolje vizuelne efekte. Nagradu za najbolje adaptirani scenario dobili su Kosta Gavras i Donald Stjuart za film »Nestao«, a za najbolju originalnu pjesmu »Oskar« je pripao filmu »Oficir i džentlimen«. U kategoriji filmova snimljenih na stranom (na engleskom) jeziku »Oskar« je ove godine pripao španskom filmu »Ponovo početi«. Za najbolji dugometražni dokumentarni film proglašen je »Još jedno nestalo dijete«, a najbolji kratkometražni dokumentarni film »Ako voliš ovu planetu«. »Oskara« za najbolji crtani film pripao je filmu »Tango«. Posebno priznanje ove godine akademija za filmsku nauku i umjetnost dodijelila je povodom 60-tog rođendana Mikiju Runiju za više od četiri decenije umjetničkog stvaranja.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.