INFOBIRO: Publikacije
BEGIN ODREDIO NASLJEDNIKA?

VECERNJE_NOVINE,

Izraelski premijer Menahem Begin je nezvanično odredio svog nasljednika u ličnosti ratobornog »jastreba« generala Rafaela Ejtana, načelnika generalštaba

BEGIN ODREDIO NASLJEDNIKA?

Autori: M.HALILOVIĆ

Izraelski premijer Menahem Begin je nezvanično odabrao svog nasljednika u ličnosti generala Rafaela Ejtana, mada svoju odluku još nije javno objelodanio. General-pukovnik Rafael Ejtan je načelnik izraelskog generalštaba koji ovu dužnost napušta danas po isteku mandata. Na njegovo mjesto dolazi general Moše Levi, kao prvi vojnik izraelske armije. General Ejtan je ranije tvrdio da se poslije povlačenja iz armije ne želi vratiti u politički život i da bi najviše volio da se povuče na svoju zemlju u Galileji, i posveti poljoprivredi. Izraelski večernji list »Davar«, međutim, tvrdi da Begin namjerava da Ejtana zadrži na političkoj sceni i da ga na narednim parlamentarnim izborima stavi na drugo mjesto svoje liste kandidata. Rafael Ejtan je, po svemu sudeći, i sam promijenio raniju odluku i sve češće istupa na političkim skupovima. Ovaj poznati »jastreb« je preksinoć, na izraelskoj televiziji, apelovao na vladu da nastavi gradnju jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama, navodeći da on u tome vidi »nastavak napora koji su i doveli do stvaranja države Izrael.« »Ne može se braniti Izrael bez kontrole Judeje i Samarije (zapadna obala rijeke Jordana, prim. dop.), ne može se kontrolirati Judeja i Samarija bez gradnje naselja i ne mogu se odbiti naselja a da se ne odbiju i fundamentalni principi cionizma« — izjavio je Ejtan na TV u stilu pravog »jastreba«,, kakvog Begin i treba.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.