INFOBIRO: Publikacije
STARTUJE SORA 'SEMBERIJA'

VECERNJE_NOVINE,

Više od 9.500 mladih iz naše republike svrstanih u 200 brigada krenuće ovog ljeta na akcije širom zemlje Kako obezbijedrti veće učešće studentske omladine?

STARTUJE SORA 'SEMBERIJA'

Autori: N.G.

Do početka ovogodišnjeg akcijaškog ljeta dijeli nas još mjesec-dva. Od ukupno 50 omladinskih radnih akcija u Jugoslaviji, u Bosni i Hercegovini pored pomenute četiri (Sarajevo, Sutjeska, Neretva i Tuzla) biće organizovana i SORA »Sembcrija« — potvrđeno je juče na sjednici Predsjedništva RK SSO BiH. Kao i prethodne tako će i ove godine više od 9.500 mladih iz Bosne i Hercegovine, svrstanih u 200 ORB krenuti širom zemlje na akcije. U našoj republici učestvovaće 130 brigada sa 6.500 brigadira iz svih socijalističkih republika i autonomnih pokrajina. Kako što uspješnije pripremiti brigadu koja odlazi na radnu akciju i na koji način obezbijediti veće učešće studentske omladine, pitanje je na koje su pokušali odgovoriti članovi Predsjedništva RK SSO BiH. — I ovom prilikom želio bih uputiti riječi prigovora pojedinim opštinskim konferencijama SSO u Republici rasipaju novac kada opremaju brigade. Istovremeno želim naglasiti da bi trebalo da se brigadiri za učešće na saveznim akcijama pripremaju na lokalnim akcijama te da se sami finansiraju, ističe Ahmo Turbo. Vera Vujinović postavlja pitanje dokle treba ćutati kad su u pitanju pojedine radne organizacije koje ne dozvoljavaju svojim omladincima da odlaze na akciju? Desimir Međedović, govoreći o učešću studenata, poručuje opštinskim rukovodiocima da navrate na fakultete, a ne da »plakatama« pozivaju studente u brigadu. Jer, kaže Međedović, većina studenata i ne zna gdje su prostorije opštinskih konferencija. Radno-takmičarske akcije koje se provode u našoj republici od ove godine postale su bogatije za još jednu. Riječ je o akciji »Mladi graditelji«. Ova akcija — festival — doskoro je pripadala mladim Brčacima a potom je prešla granice opštine, da bi od ove godine prerasla u republičku. Cilj akcije je oživljavanje sjećanja na zajednički rad i druženje omladinaca koji su svojim dobrovoljnim radom podarili našoj domovini prugu Brčko — Banovići — kaže Ivan Bule. Ovaj festival traje već 22 godine i kako je više odmicao tako je dobijao i nova idejna i kulturna obilježja. Ovogodišnji festival počeo je 1. marta i trajaće do kraja aprila, a učešće u njemu uzeli su i mladi iz Tuzle, Bijeljine, Loznlce, Županje, Smederevske Palanke, Banovića... Tokom prošle godine učestvovalo je 9.000 mlađih a ove godine konačan broj još ne znamo — kaže Ivan Radošević, član Predsjedništva OK SSO Brčko.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.