INFOBIRO: Publikacije
OPTUŽEN MINISTAR I KRUPNI BANKARI

VECERNJE_NOVINE,

Ministar za finansije Vagih Šindi odgovoran za gubitak pola miliona funti (blizu 600 hiljada dolara) Kredit u tom iznosu odobren Teufiku Abdelhaju, koji je na misteriozan način pobjegao iz zemlje

OPTUŽEN MINISTAR I KRUPNI BANKARI

Autori: M.HALILOVIĆ

Nekoliko istaknutih bankara, čuveni biznismen i Sadatov intimni prijatelj i jedan ministar u sadašnjoj vladi, upozoreni su direktno od kairskog »Etičkog suda« zbog nezakonitog postupanja u aferi korupcije. Glavni optuženi Teufik Abdelhaj osuđen je u odsustvu, a sva njegova imovina zaplijenjena na pet godina. U presudi, čije je obrazloženje objelodanjeno, ovaj sud je zaključio da je ministar za investicije dr Vagih Sindi »odgovoran za gubitak pola miliona funti (blizu 600 hiljada dolara) iz fondova Arapske investicione banke«. U vrijeme dok je bio predsjednik te banke, on je odobrio taj kredit Teufiku Abdelhaju »bez ikakve garancije i bez ikakvog opravdanja«. Kredit nikad nije vraćen. »Etički sud« je u istom obrazloženju presude na sličan način upozorio niz drugih vodećih bankara u Egiptu koji su davali glavnom optuženom kredite »i kapom i šakom« i Osmana Ahmeda Osmana, najvećeg ovdašnjeg biznismena, političkog funkcionera u vladajućoj partiji Sadatovog bliskog prijatelja. Prema izjavama svjedoka, Osman Ahmed Osman je u ime vlasti i partije preporučivao bankama da daju kredite optuženome. Prema nalazu suda, Teufik Abdelhaj je na ovaj način nezakonito dobio 16 miliona funti kredita (blizu 20 miliona dolara), koje nikad nije vratio. U isto vrijeme, on je utajio svoju poresku obavezu u istoj visini. Njegov je najveći grijeh, međutim, bio u tome što je, podmićujući razne funkcionere dobijao lažne dozvole i uvozio pokvarenu hranu sireve kojima je prošao rok, konzerve koje nemaju propisnu deklaraciju, meso koje nije za ljudsku upotrebu. Ovo je treća krupna afera korupcije u Egiptu u posljed nje vrijeme, koja je izazvala izuzetnu pažnju javnosti i dobila neočekivani politički obrt. U prethodnoj, u čijem je središtu bio Esmat el Sadat brat bivšeg predsjednika Egipta, takođe su dvojica ministara bili upozoreni od istog suda zbog sličnih nezakonitosti, da bi u martu izgubili mjesta u vladi zbog toga. Nekoliko sedmica nakon otvaranja sudskog procesa protiv njega, Teufik Abdelhaj je, u februaru 1982. godine i pored izričite sudske zabrane napustio zemlju pod misterioznim okolnostima sa državnom karate reprezentacijom, koja je putovala u Ekvador. Za njim je raspisana potjernica, ali bez uspjeha. .

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.