INFOBIRO: Publikacije
Škole u BiH još uvijek nose sporne nazive, a vjerski simboli dominiraju u mnogim sredinama

DNEVNI LIST,

Unatoč pozitivnim pomacima, koji su napravljeni u određenim dijelovima BiH između 2004. i 2012. godine, došlo je i do očiglednog nazadovanja posljednjih godina, dok u pojedinim administrativnim jedinicama nije postignut nikakav napredak. Situacija na terenu ukazuje na to da je došlo do kršenja ne samo domaćeg zakonskog i političkog okvira, nego i međunarodnih standarda, te do direktne opstrukcije istinskog pomirenja u BiH, navodi se u izvješću OSCE-a.

Škole u BiH još uvijek nose sporne nazive, a vjerski simboli dominiraju u mnogim sredinama

Autori: S.J.

Misija OESC-a u Bosni i Hercegovini (Misija) priredila je nove informacije o stanju u pogledu inkluzivnog obrazovanja u BiH, to jest, o njegovoj odsutnosti. Saznanja su objavljena u izvješću naziva „Školski nazivi, simboli i manifestacije u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini: presjek stanja i preporuke“ a zasnivaju se na praćenju događanja u više od 2.000 centralnih i područnih škola diljem BiH. Kroz detaljnu analizu Misija OSCE-a došla je do katastrofalnih saznanja, a to je da se .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.