INFOBIRO: Publikacije
MIJENJA SE USTAV

VECERNJE_NOVINE,

Delegati Društveno-političkog vijeća juče su prihvatili razloge promjena, a one se odnose na oblast opštenarodne odbrane i društvene samozaštite, izborni sistem, položaj Savjeta Republike, te mandate predsjednika društveno-političkih zajednica i sudija

MIJENJA SE USTAV

Autori: N.G.

Delegati Društveno-političkog vijeća Skupštine SRBiH na jučerašnjoj sjednici prihvatili su prijedlog da se pristupi promjeni Ustava Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Uvodne napomene i obrazloženje, što je poslužilo za sagledavanje društvene opravdanosti izmjena i dopuna pojedinih rješenja u Ustavu BiH, dao je Milan Škoro, predsjednik Komisije za ustavna pitanja Skupštine i predsjednik Društveno-političkog vijeća. Izmjene i dopune Ustava SRBiH i izbornog sistema odnose se na sljedeća pitanja: djelokrug Društveno-političkog vijeća Skupštine SRBiH, ustavno regulisanje oblasti opštenarodne odbrane a posebno Komiteta za opštenarođnu odbranu i društvenu samozaštitu, ustavni položaj Savjeta Republike, predsjedništava skupština opština i Predsjedništva Skupštine SRBiH, izborni sistem, mandat predsjednika skupštine društveno-političkih zajednica, sudija i predsjednika Ustavnog suda BiH. Dosadašnja iskustva u primjeni izbornog sistema ukazuju na potrebu njegovih izmjena i dopuna u cilju unapređivanja delegatskog skupštinskog mehanizma, dalje demokratizacije izbornog sistema i jačanje neposredne vlasti radničke klase. Na istoj sjednici prihvaćen je i Prijedlog zakona o ratifikaciji Sporazuma između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Socijalističke Republike Rumunije o suradnji u oblasti istraživanja procesa zaštite poljoprivrednih kultura od grada u jugoslovensko-rumunskoj pograničnoj zoni.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.