INFOBIRO: Publikacije
POSAO - IZ REZERVI

VECERNJE_NOVINE,

Iako se u Sanskom Mostu trenutno ne gradi ni jedan industrijski objekat, od početka godine posao dobilo 350 radnika, a broj bi bio i veći kada bi se iskoristile sve postojeće rezerve

POSAO - IZ REZERVI

Autori: S.G.

Spisak nezaposlenih u sanskoj komuni, tokom prvih pet mjeseci ove godine, unekoliko je skraćen. Radna mjesta je dobilo З50 onih što su do juče uporno svoju šansu čekali na evidenciji OSIZ-a za zapošljavanje. Ono što posebno raduje i ohrabruje, jeste podatak da je radni odnos po prvi put zasnovalo 113 pripravnika, mahom onih s diplomama srednjih škola ili fakulteta. To utoliko prije, kada se doda da je proljetos započeta široka društvena akcija što ju je pokrenuo Izvršni odbor SO, a prihvatile sve društveno-političke strukture opštine i radne organizacije, kojom je predviđeno zapošljavanje 200 pripravnika. Ukoliko se do kraja godine nastavi s takvom praksom, do sada često izbjegavanom u OUR-ima, onda nema sumnje da će to izuzetno mnogo značiti za ovu nerazvijenu krajišku komunu u kojoj posao čeka više od 2.300 lica. Najveći broj pripravnika, inače, primila je Ugostiteljska radna organizacija “Sana” - 25 KV-radnika, kuhara i konobara, koji rade u novootvorenom hotelu “Korčanica” na Grmeču. Ali, ono što s druge strane, iznenađuje, jeste činjenica da je ovoliki broj nezaposlenih dobilo radna mjesta iako se, trenutno, u Sanskom Mostu ne gradi, niti je predviđen ove godine, bilo kakav industrijski pogon. To upućuje na zaključak, kojeg su u raspravi na sjednici Skupštine izrekli i delegati OSIZ-a za zapošljavanje, da rezervi - nepopunjenih radnih mjesta u sanskim kolektivima, ima za više stotina radnika. Jer, ni jedan industrijski kapacitet, sem Fabrike keramičkih pločica “Sanakeram”, ne radi treću smjenu, prekovremenog rada je sve više, a nerijetko se i penzioneri honorarno angažuju za različite, mahom administrativne, poslove. Kada bi se, uz to, potpunije koristili postojeći proizvodni kapaciteti koji počesto zvrje poluprazni kao na primjer, prostrana hala Fabrike spojnica sarajevskog SOUR-a FAMOS, izvršavali bi se proizvodni planovi, pa i bolje poslovalo, što bi na kraju rezultiralo i većim mogućnostima za otvaranje novih radnih mjesta.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.