INFOBIRO: Publikacije
NOVI GIGANT TEŠKE HEMIJE

VECERNJE_NOVINE,

Hak II, treća po veličini investicija u Republici od danas počinje sa proizvodnjom TDI, nezamjenjive sirovine u industriji namještaja, bijele tehnike i automobila

NOVI GIGANT TEŠKE HEMIJE

Autori: D.I.

Danas kreću strojevi hloralkalnog kompleksa II. Dakle, još jedan veliki radni uspjeh mnogoljudnog kolektiva hemijskog kombinata “Soda so” u čijem sastavu i posluje ovaj gigant teške hemije. Vrijednost uloženih sredstava iznosi šest milijardi dinara, što je po veličini treća investicija u ВiH. HAK II je građen po tehnologiji poznate japanske firme “MITI SUI” koja inače, ima značajno učešće u investicionom ulaganju, na izgradnji HAK-a II. Posljednji testovi su dali vrlo dobre rezultate pa je samim tim otklonjena svaka sumnja u opravdanost ovako velikog investicionog zahvata. Samo da podsjetimo, HAK II će proizvoditi TDI, nezamjenjivu sirovinu u poliuretanskoj hemiji, koja je deficitarna na svjetskom tržištu. Od izuzetnog značaja je i to što će naša zemlja biti pošteđena uvoza ovog proizvoda koji ima veliku primjenu u industriji namještaja, bijele tehnike i automobila. Planirana godišnja proizvodnja ove sirovine je 18.000 tona, a već naredne godine na inostranom tržištu će se naći dvije trećine ukupne godišnje proizvodnje. Inače, vrijednost proizvodnje u toku godine cijeni su na oko 3,5 milijarde dinara. Do kraja godine, što je posebno značajno, biće proizvedeno 6.000 tona dragocjenog TDI.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.