INFOBIRO: Publikacije
 ANEGDOTE O ĆAMILU SIJARIĆU: VJEROVAO JE DA PRIČANJE I PUTOVANJE PRODUŽAVAJU ŽIVOT

STAV,

Članovi žirija ustanovili su nakon otvaranja kuverti sa šiframa da je pobjednik anonimnog književnog konkursa Ćamil Sijarić s romanom Bihorci. Nagrada je iznosila milion tadašnjih dinara. Nedugo nakon toga književna čaršija je Sijariću dala nadimak „Ćamilion“. Nakon toga ga je počeo pratiti glas da je „tvrd na paru“. Po riječima njegovog bratstvenika Sabrije Sijarića, bjelopoljskog profesora književnosti, ta je glasina samo dijelom tačna. Mnoge priče vezane za Ćamila Sijarića su, najvjerojatnije, izmišljene ili bar „presoljene“, kako to obično i biva s usmenim hićajama, no nesumnjivo je da je Sijarić bio bez dlake na jeziku i po pitanju „osjetljivih“ tema.

ANEGDOTE O ĆAMILU SIJARIĆU: VJEROVAO JE DA PRIČANJE I PUTOVANJE PRODUŽAVAJU ŽIVOT

Autori: ALMIR ZALIHIĆ

Ove se godine obilježava 110 godina od rođenja Ćamila Sijarića, pisca čiji pripovjedački dar fascinira sve one koji vole rasnu, punokrvnu, jezički, stilski i metaforički bogatu literaturu. A da nije samo književni tekst već i usmeno kazivanje Ćamilovo izazivalo slične fascinacije, svjedoče brojne anegdote iz njegovog života. Pisac Zuvdija Hodžić, višedecenijski Ćamilov prijatelj, ustvrdio je da bi svaku svoju pripovijetku prvo ispričao, a tek onda zapisao. Prvi bukvar u Godijevo je donio, po zav .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.