INFOBIRO: Publikacije
Planeta na plastičnoj bombi

STAV,

Teško je obaviti bilo kakvu kupovinu, veliku ili malu, a da ne dođete kući s gomilom plastične ambalaže koja će završiti u kanti za smeće. Otkako je 1950-ih godina pokrenuta masovna proizvodnja sintetičkih materijala, proizvedeno je 9,2 milijarde tona plastike. Samo 24 posto i dalje je u upotrebi, što znači da je kreirano 6,3 milijarde tona otpada. Za ovaj otpad još nije pronađeno rješenje kojim se ne bi uzrokovali dodatni problemi, navodi se u prvom bosanskohercegovačkom izdanju “Atlasa plastike” iz 2021. godine.

Planeta na plastičnoj bombi

Autori: JAKUB SALKIĆ

Lego, najveći svjetski proizvođač igračaka, izgradio je reputaciju ne samo zbog izdržljivosti svojih kockica, dizajniranih da traju decenijama već i zbog znatnog ulaganja u održivost. Ova posvećenost održivosti nije samo za “pokazivanje”. Lego svoje glavne kupce vidi kao djecu i njihove roditelje, a održivost je u osnovi osiguravanje da buduće generacije naslijede planetu gostoljubivu kao što je ona u kojoj uživamo danas. Stoga je bilo iznenađujuće kada je Financial Times 25. septembra 2023. god .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.