INFOBIRO: Publikacije
Historija Bošnjaka staje u dvije riječi: progon i egzodus, sabiranje i okupljanje čin je našeg opstanka

STAV,

“Sandžak je prostor pritisaka i uspravljanja, negiranja i samopotvrđivanja bošnjačkog bića. Slična je situacija i sa sandžačkim umjetnicima. Sandžačka umjetnost i umjetnik povremeno nameće sebi cenzure, češće ulazi u polje estetskog iskaza, folklora, a manje u prostor egzistencija vlastitog bića. Samonegacija jeste jedna strana naše medalje, etičko i moralno uzdizanje druga strana. Savremeni sandžački pisci imaju trojake veze: jedni su bliski srpskoj književnosti, drugi crnogorskoj, treći bošnjačkoj. Bošnjačka književna orijentacija u Sandžaku je najsnažnija. Pisati i otvoreno pripadati bošnjaštvu znači biti pod ograničenjima. Pisac u Sandžaku je, uglavnom, izvan oficijelnih književnih manifestacija i ustanova koje imaju sredstva iz budžeta. Pristati na tihu izolaciju u Sandžaku znači osvajati slobodu vlastitog bića i jezika. Divan je osjećaj biti slobodan, za mene vrlo inspirativan.”

Historija Bošnjaka staje u dvije riječi: progon i egzodus, sabiranje i okupljanje čin je našeg opstanka

Autori: MIRZA ABAZ

Zehnija Bulić, književnik iz Novog Pazara, na čelu je Bošnjačkog udruženja književnika Sandžaka (BUKS), a u Bošnjačkom društvu pisaca član je Upravnog odbora. Ovaj profesor jezika i književnosti, jedan od prvoboraca za afirmiranje bosanskog jezika u Srbiji, uložio je maksimalan trud i napor kako bi na jednom mjestu okupio sve bošnjačke pisce iz ovog dijela Srbije te je, uprkos brojnim problemima, uspio uspostaviti stabilnu izdavačku djelatnost ovog društva, dok već petu godinu zaredom BUKS dodje .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.