INFOBIRO: Publikacije
Manjak novca i višak nemara

REPORTER,

Kada je prošle godine Ago Vajzovic iz Orašja, naišao na šest metara dugacak drveni camac kupajuci se u rijeci Savi, obavijestio je o otkricu Zemaljski muzej, ali mu je odgovoreno da nema novca za otkup, pa ga je on poklonio prijatelju. Slicno se desilo i sa rimskom grobnicom koju su u Goraždanskom naselju otkrili radnici dok su iskopavali kanalizacionu mrežu. Kada su obavijestili nadležne o otkricu receno im je da nema novca.

Manjak novca i višak nemara

Autori: CIN

Oko cetiri hiljade godina prije nove ere na zemljištu u blizini Visokog ljudi su živjeli u kucama od drveta izgradenim na kamenim temeljima rasporedenim duž uredenih ulica. Naselje je pokrivalo površ inu od 10 hektara i bilo je okruženo sa pet kanala koji su ga štitili od poplava obližnje rijeke Bosne. U to vrijeme ovo naselje sa oko 1.500 stanovnika važilo je za jedno od najvecih u Jugoistocnoj Evropi. Arheolozi danas otkrivaju tajne ovog naselja iz kamenog doba. Tim arheologa iz Njemacke kreir .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.