INFOBIRO: Publikacije
Ne želimo pomoći Turcima u održavanju privida

START,

Sredinom 19. vijeka Engleskinja Paulina Irby otvorila je u Sarajevu školu za djevojke. Zajedno sa Georginom Muir MacKenzie napisala je knjigu Putovanje po slovenskim zemljama Turske u Evropi. U ovom nastavku feljtona, u kojem objavljujemo najinteresantnije dijelove knjige Sarajevo gdje je nekad bilo (Književna biografija grada 1462-1992) autorice Dragane Tomaševic, prenosimo zapise Pauline Irby o pocetku ustanka u Bosni 1865.

Ne želimo pomoći Turcima u održavanju privida

Autori: DRAGANA TOMAŠEVIĆ

Sarajevski Muslimani još slave dan Svetog Ivana Krstitelja (24. juni po julijanskom kalendaru), kada sunce, kažu, igra u zoru na vrhu brda Trebevica: tog dana, i na dan Svetog Ilije i Svetog Jurja, muslimansko stanovništvo izlazi iz kuca i cijela se padina Trebevica narocito onaj dio u blizini groba muslimanskog sveca, zašareni od crvenih calmi i kaputa i skupina žena u bijelim velovima. Svi sjede u zasebnim grupama pušeci i pijuci kafu, bez traga živosti i veselosti. Doba savršenog mira Mnogi b .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.