INFOBIRO: Publikacije
NEPODNOŠLJIVI PLURALIZAM

NEZAVISNE NOVINE,

Imperija u svom klasicnom obliku, kojem je Austrougarska vec izmicala zahvaljujuci svojim nastojanjima da se modernizira, upravo je iskljucivala najvažniji oblik pluralizma: ravnopravnu politicku participaciju. Zato se u Bosni, kada se pocne govoriti o višestoljetnoj tradiciji suživota, najcešce pocne govoriti o komšiluku i poštivanju obicaja onih koji su oduvijek živjeli "tu, pokraj nas"

NEPODNOŠLJIVI PLURALIZAM

Autori: UGO VLAISAVLJEVIĆ

Još niko ne zna kako ce izgledati naše pluralistic ko društvo sacinjeno od tri posve ravnopravne nacije. Naivni su oni koji ce reci da se u Bosni i Hercegovini oduvijek živio ovaj pluralizam kultura, religija, obicaja, predanja? Ne, ovaj koji nam je potreban još svakako ne, jer tek treba da iskusimo davno obecani demokratski pluralizam ili pluralizam u njegovoj savremenoj politickoj formi: liberalne demokracije. To ne bi bio pluralizam s kojim se oni koji navodno nisu nacionalisti obicno dice: " .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.