INFOBIRO: Publikacije
Šestorka izjavila da nije kriva

NEZAVISNE NOVINE,

Krivicu su odbacili bivši premijer samoproklamovane Hrvatske Republike Herceg Bosne Jadranko Prlic, komandanti HVO Milivoj Petkovic i Slobodan Praljak, komandant Vojne policije HVO Valentin Coric, ministar odbrane Herceg Bosne Bruno Stojic i šef Kancelarije za nestale i zarobljene Berislav Pušic

Šestorka izjavila da nije kriva

Autori: BETA

Šestorica ratnih vojno-politickih lidera Hrvata u BiH izjavila su juce pred Haškim tribunalom da nisu krivi za zlocine u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni 1993. godine, za koje su optuženi. U prvom pojavljivanju pred sudijom Alfonsom Orijem, krivicu su odbacili nekadašnji premijer samoproklamovane Hrvatske Republike Herceg Bosne Jadranko Prlic, komandanti Hrvatskog vijeca odbrane Milivoj Petkovic i Slobodan Praljak, komandant Vojne policije HVO Valentin Coric, ministar odbrane Herceg Bosne Bruno Stojic i šef Kancelarije za nestale i zarobljene Berislav Pušic. Oni su se u utorak dobrovoljno predali Haškom tribunalu, nakon što su doputovali iz Zagreba. Šestorica bivših zvanicnika Herceg Bosne optuženi su za ucešce u zajednickom zlocinackom poduhvatu ciji je cilj bilo trajno uklanjanje bosanskih muslimana i drugih nehrvata sa velikih dijelova teritorije BiH koji bi potom bili ukljuceni u veliku Hrvatsku. U optužnici se kao ucesnik u tom poduhvatu navodi i hrvatski predsjednik Franjo Tudman, ministar odbrane Gojko Šušak i general Janko Bobetko koji su svi preminuli. Optužba tereti lidere bosanskih Hrvata za progon Bošnjaka na rasnoj, politickoj i vjersoj osnovi, kao i ubistva, nezakonita pritvaranja u logore, nasilno premještanje stanovništva i uništavanje imovine i kulturnih i vjerskih objekata. Optužnicom je obuhvaceno i rušenje Starog mosta u Mostaru, pokolj bošnjackih žena i djece u selu Ahmici i zatvaranje civila u logorima Dretelj i Gabela. Prlic, Petkovic, Praljak, Stojic, Coric i Pušic optuženi su u 26 tacaka za zlocine protiv covjecnosti, kršenje zakona i obicaja rata i teške povrede Ženevskih konvencija.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.