INFOBIRO: Publikacije
Harema kod nas nema, i jedna je Žena skupa

START,

U knjizi Dragane Tomaševic "Sarajevo gdje je nekad bilo" izdvojen je dio iz Memoara lijecnice Bronislawe Prašek-Calczynskae koji najbolje ilustruje život u Sarajevu uoci Prvog svjetskog rata: "Dvije moderne kavane, jedna u Napretku, a druga u Mariendvoru, bile su kao prenesene iz Beca. Osim toga su kafedžije držali malene bosanske kavanice na mnogim mjestima, kuda se polazilo na šetnju u najbližu okolicu. Tamo se pekla kahva.

Harema kod nas nema, i jedna je Žena skupa

Autori: DRAGANA TOMAŠEVIĆ

28. 11. 1914. Nakon što smo prešli u Brodu s normalne na uskotracnu željeznicu i prevezli se preko mosta na Savi, našli smo se u novoj okolini, koja je privukla cijelu moju pažnju. Na svakoj stanici mnoštvo ljudi u nepoznatim nam nošnjama: muškarci u fesovima, opasani šarenim pojasima, u cakširama, a žene vecinom pokrivena lica u širokim suknjama, povezanim do gležnjeva. Sve je to bilo novo i zanimljivo. Tu i tamo izmedu stanica ono nekoliko muslimanskih grobova kazivalo nam je da smo stigli u z .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.