INFOBIRO: Publikacije
FRANCUZI PODSTICALI GENOCID A KOFFI ANAN SAKRIVAO DOKAZE

SLOBODNA BOSNA,

Desetogodišnjica obilježavanja genicida u Ruandi gdje je za stotinu dana ubijeno više od milion ljudi protice u rasvjetljavanju nepoznatih cinjenica koje teško optužuju tadašnju francusku diplomatiju l Ko je srušio predsjednicki avion nakon cijeg pada je poceo pokolj nezapamcen u modernoj civilizaciji l Predsjednik Ruande Paul Kagame: “Francuske ruke su krvave”

FRANCUZI PODSTICALI GENOCID A KOFFI ANAN SAKRIVAO DOKAZE

Autori: RUSMIR SMAJILHODŽIĆ

Predsjednicki avion spremao se da sleti na pistu aerodroma u Kigaliju. Tog 6. aprila 1994. godine, Juvenal Habyarimana, predsjednik Ruande (Hutu), vracao se iz Tanzanije, gdje je na regionalnom samitu ucestvovao u razgovorima o provodenju mirovnog sporazuma potpisanog 1993. godine izmedu Patriotskog fronta Ruande i vlade u Kigaliju. Cetiri minute prije spuštanja, avion je oboren dvjema raketama zemlja-zrak. Osim predsjednika Ruande, u atentatu je poginuo i tadašnji predsjednik Burundija Cyprien .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.