INFOBIRO: Publikacije
Da se zlo ne ponovi

REPORTER,

„Obicno se kaže da bi najveci covjekov dug trebalo da bude dug prema istini. Istina o stravicnom ustaš kom zlocinu u Drakulicu, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac kod Banjaluke bila je namjerno prikrivana. A, zlocin kao što je u pravnoj nauci odavno prihvac eno, ostaje -zlocin. On nema svoju naciju, nema svoju vjeru, nema svoju rasu.

Da se zlo ne ponovi

Autori: SLAVA GOVEDARICA

Sedmog februara, navršavaju se 62 godine krvavog pira u kojem su ustaški bojovnici bez ispaljenog metka pobili oko 2.300 nevinih Srba u rudniku Rakovac, te selima Drakulic, Šargovac, Motike. Tokom tog jednog „ustaškog radnog dana“ koji je poceo u cetiri ujutro, a okoncao u dva po podne, noževima, kamama, maljevima, krampovima, cekicima... usmrc eno je, izmedu ostalih i 551 dijete u dobi do 14 godina. Medu ovim malim mucenicima ciji je prosjek životne dobi iznosio 6,7 godina bilo je i onih rodeni .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.