INFOBIRO: Publikacije
Suša poplave oluje zemljotresi

REPORTER,

Najtežim posljedicama, i u ljudskom i u materijalnom pogledu, rezultirao je veliki toplotni udar u Evropi koji je sa sobom odnio oko 20.000 ljudskih života, te prouzrokovao materijalnu štetu, samo kroz gubitke u poljoprivredi, od preko 10 milijardi dolara. Na drugom mjestu ove crne liste su poplave koje su pogodile Kinu..

Suša poplave oluje zemljotresi

Autori: DANIJEL KOVAČEVIĆ

Prirodne katastrofe, izazvane uglavnom ekstremnim vremenskim prilikama, koštale su svijet više od 65 milijardi dolara 2003. godine. Šteta je 2002. godine iznosila 55 milijardi dolara, kako se navodi u studiji osiguravajuc ih kuca prezentovanoj na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama sredinom decembra 2003. u Milanu. „Ogromni ekonomski gubici... dio su zabrinjavajuceg trenda koji se povezuje sa klimatskim promjenama“, kaže se u saopštenju Programa za zaštitu okoline Ujedinjenih nacija, izdvo .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.