INFOBIRO: Publikacije
Zalutalo kljuse  gdje ne treba

NEZAVISNE NOVINE,

Otadžbina" je imala rubriku pod nazivom "Zulumi", u kojoj je pisala o nepodopštinama. Tako se piše o nekom Turhanu iz Kadine Vode: "Jezovite se price pricaju o njemu i jednoj mladoj Šokici, s kojom je imao nedopuštene odnošaje. Plod tih nedopuštenih odnošaja pokazao se prije kratkog vremena u vidu i obliku jednog malog Turhan-pašica"

Zalutalo kljuse gdje ne treba

Autori: ŽELJKO ŠARIĆ

Kad se živcirate što uz buku motora pored vas projuri 100 kilometara na cas bijesan automobil nekog tatinog sina i pocnete psovati policiju zato što je tada nigdje nema, vjerovatno pomislite kako su nekad gradani Banje Luke bili blagosloveni i nisu morali ovo trpjeti. Da i prije 100 godina nije sve bilo tako ružicasto pokazuje nam vijest iz "Otadžbine" u julu 1907. godine. Tamo piše: "Ono što se kod nas dogada za svaku je osudu. Mjesto da vlasti, naše visprene vlasti, zabrane brzu vožnju kola, m .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.