INFOBIRO: Publikacije
Vitalni nacionalistički interesi

DANI,

Hrvatska hoce most Klek - Pelješac, u BiH su sve glasniji zahtjevi da Neum postane luka i da se trasa Koridora Vc završava u jedinom domacem gradu na moru umjesto ranije planiranoj luci Ploce. Sporazum izmedu dvije zemlje o korištenju luke Ploce još nikada nije ratificiran. O cemu se zapravo radi?

Vitalni nacionalistički interesi

Autori: NEVEN ANĐELIĆ

Novine su prepune vrlo temperamentnih mišljenja o Neumu i mostu "koji spaja Hrvatsku". Trezvenost je izgleda izgubila svoje mjesto u javnim diskusijama jer odredenje je na "naše" i "njihove". Hronološki gledano, hrvatska Vlada izašla je s idejom o gradnji mosta Klek - Pelješac. Jedini razlog za taj most našli su u "povezivanju Hrvatske" koja je sada iz dva dijela. Šta je ovo doli podsjecanje na retoriku pred ratove devedesetih kada se Srbija zalagala za ujedinjavanje svog puka "u celini celosti .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.