23.08.2006
Korištenje, a narocito uvoz niskokvalitetnog mesa, strogo je regulisano u mnogim zemljama. No, to nije slucaj u BiH, gdje postoji velika potražnja za jeftinim mesom, a propisi nisu strogi. Ovdje klaonicki otpad, kao što su to dijelovi trupa, unutrašnji organi i otkošteno meso, komadi sastrugani sa glave i kostiju ili samljeveni u mašinama u slucaju pilica, na kraju završava u hamburgerima, kobasicama i drugim mesnim proizvodim
BOLEST U TANJIRU
Autori:
CENTAR ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO
Zoran Ðeric, novi zamjenik direktora državne Agencije za sigurnost hrane, nije vegetarijanac, ali, pošto zna da veliki mesni proizvodaci koriste niskokvalitetne ostatke tkiva, kao što su to meso sa glavuše, koljenice i unutraš njih organa, odlucio je da ne konzumira njihove proizvode. Nakon godina provedenih u svojstvu glavnog veterinarskog inspektora u Republici Srpskoj, on tvrdi da se u salamama, viršlama i kobasicama na tržištu Bosne i Hercegovine nalazi i do 90 odsto tih sirovina, dok ostata .....
Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti
ovdje.