INFOBIRO: Publikacije
Kada ne piše pogrešno, profesor Ismail Palić “otkriva Ameriku”

SLOBODNA BOSNA,

Prof. Ismail Palic ne zna da se njegovi recenicni tipovi danas smatraju modusima l Pitanja koja pocinju upitnom rijecju vrlo su jednostavna u bosanskom jeziku: dovoljno je staviti upitnu rijec ili sintagmu na pocetak recenice l Ima li išta banalnije od toga da se, kao što kaže prof. Palic, “prave upitne recenice upotrebljavaju kada se želi što doznati...”

Kada ne piše pogrešno, profesor Ismail Palić “otkriva Ameriku”

Autori: MIDHAT RIĐANOVIĆ

Podjela na izjavne, upitne, poticajne i usklicne recenice danas se podvodi pod gramaticki pojam modusa u njegovom širem smislu. Postoji još jedan vrlo važan modus, koji nije nigdje spomenut u Gramatici – to je emfaticni modus. Zapanjuje cinjenica da prof. Ismail Palic ne zna da se njegovi recenicni tipovi danas smatraju modusima (a mogao je saznati iz moje knjige). PREVARE, PODVALE, LAŽI... Umjesto da upotrijebi ovaj medunarodni termin, on izmišlja krajnje rastegljiv i potpuno nepodoban pojam .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.