INFOBIRO: Publikacije
Suze zaronulog grada

OSLOBOĐENJE,

Kako je drevni anadolijski grad zauvijek zaronio u vode Eufrata - Uzaludna molba boginji srece l Veza izmedu podvodnog i nadvodnog carstva U izdanju ugledne izdavacke kuce Rabic iz štampe uskoro izlazi knjiga putopisa Zeugmine suze, iz koje ce Oslobodenje objaviti desetak “besjeda” drevnih gradova i svetilišta.

Suze zaronulog grada

Autori: SLOBODAN STAJIĆ

Poslije sjetne Kartaginine besjede nastala je kraca pauza. Zatim je o svom mauzoleju nebeske ljepote Tadž Mahalu govorila Agra sa svete indijske rijeke Džamne. Taj govor zaobici cemo u ovom feljtonu. Potom je najavljena drevna Zeugma, a poslije nje trebali su da govore još: mjesto Abrahamovog (Ibrahimovog) rodenja Šanliurfa, anadolijsko mjestašce Halilbejli iz Anadolije, te Jerevan, a u završnom dijelu istanbulskog predstavljanja i Herakleja, Skoplje i Ohrid. Zeugma je pomalo i nesigurno izaš .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.