INFOBIRO: Publikacije
Lov u kojem je ubijeno šesnaest hiljada zmija

NEZAVISNE NOVINE,

O Ðuki su se u ljubinjskom kraju ispredale i razne price, medu kojima je i ta da je znao zviždukom otjerati zmije na drvece, jer su ga, navodno, po tome poznavale i u strahu bježale ispred njega. Cuvenog po opasnom lovu, Ðuku su snimali fotoreporteri i kamermani ondašnje Jugoslavije, pa je kao takav ušao i u monografiju "Ljubinje sa okolinom"

Lov u kojem je ubijeno šesnaest hiljada zmija

Autori: VESNA DUKA

Kada je nedavno penzionisani novinar, a sada hronicar hercegovackog kraja Ljubiša Andelic u svojoj najnovijoj knjizi pomenuo Ðuru Turanjanina, poznatog hercegovackog "lovca na zmije otrovnice", sa kojim je još davnih sedamdesetih pravio razgovor, mnogima koji su culi, ali i onima koji nisu, za cika Ðuru, zagolicao je maštu, jer je kazao da je ovaj starina ulovio na hiljade zmija. "Nije na hiljade, nego tacno šesnaest hiljada", pricao nam je kasnije cika Ðuro, dok smo sjedjeli u dvorištu njegove .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.