INFOBIRO: Publikacije
Mahanje atomskim oružjem

START,

Nakon testiranja nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje uslijedile su brojne reakcije SAD-a i UN-a, Kine, Rusije, Japana. Kako ce se ovaj eksperiment odraziti na ostatak svijeta i da li se Sjeverna Koreja priprema na rat? Kakve su posljedice tog rata i zašto se Sjeverna Koreja uopce odlucila na ovaj potez?

Mahanje atomskim oružjem

Autori: BRANKA MRKIĆ - RADEVIĆ

Devetog oktobra Sjeverna Koreja izvela je podzemni nuklearni eksperiment. Odmah nakon toga uslijedilo je usvajanje rezolucije 1718 u Vijecu sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojim se namecu sankcije zbog nuklearne probe. Nakon toga Sjeverna Koreja je saopcila da joj je UN prakticno objavio rat: Rezolucija se ne može protumaciti drugacije nego objava rata saopcilo je tada ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje. Reagirale su velike svjetske sile. Kina je upozorila kako se plaši velikog broja i .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.