INFOBIRO: Publikacije
SEKULARIZAM I NELAGODE OKO NJEGA

SLOBODNA BOSNA,

Naš suradnik, jedan od vodecih bh. filologa koji živi na potezu SAD - Turska - BiH, osvrce se na briljantnu analizu odnosa sekularizma i indijskog društva indijskog ekonomiste i moralnog filozofa Amartye Sena, ovogodišnjeg laureata Nobelove nagrade za ekonomiju, i pokazuje zašto je ovaj ogled važan i za BiH Sekularizam nije idealno rješenje, ali je još uvijek bolji od svake alternative koja mu se nudi.

SEKULARIZAM I NELAGODE OKO NJEGA

Autori: NENAD FILIPOVIĆ

Bosanski intelektualni i kulturni život je bal pod maskama. Nije to ketman Miloszev gdje ljudi prikrivaju prirodu svojih misli, jer znaju šta bi im se moglo desiti i jer još uvijek vidaju rane ukoliko su se usudili da izravno iskažu neku svoju misao. Ne, ovo u nas to je cirkus u kome je moguce da se gradanski orijentisani ateisti i samoproglašeni heroji otadžbinskog rata bore za civilno društvo te protiv "fašizma" tako što šire mržnju. (U nas je rijec fašizam nekontrolisanom upotrebom izraubova .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.