INFOBIRO: Publikacije
SDB i SDA čuvali mudžahedine

DANI,

Bilal je mislio da "treba vjerovati Bosancima, jer su usvojili mnoge vještine, pa mogu preuzeti i neke odgovornosti. Postoje neke slabosti na polju šerijatske nauke, ali je moguce prenijeti neke odgovornosti na njih". Talha je želio da odgovori budu direktni. Njegovo mišljenje je "da Bosanci trenutno nisu spremni da preuzmu odgovornost iz dva razloga: prvi je nedovoljno iskustvo, a drugi nedovoljno znanje o šerijatu"

SDB i SDA čuvali mudžahedine

Autori: ESAD HEĆIMOVIĆ

Postojao je niz razloga zbog kojih su americke vlasti krajem 1996. pojacale pritisak na bosanske vlasti da prekinu veze sa radikalnim islamskim grupama i zemljama koje su SAD sumnjicile za pomaganje terorizma. Jedan od tih razloga je bila deklaracija kojom je Osama bin Laden iz Afganistana pozvao na napade na americke vojnike u Saudijskoj Arabiji. U svojoj "Objavi rata protiv Amerikanaca koji okupiraju zemlju dva sveta mjesta", Bin Laden je 23. augusta 1996. podsjetio "mladež islamskog svijeta k .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.