INFOBIRO: Publikacije
Fizičar koji se posvetio KNJIŽEVNOSTI

NEZAVISNE NOVINE,

Sabato napušta nauku u casu kada je uživao svjetsku slavu kao fizicar, te se povlaci u seoce pored Kordobe i odlucuje da se posveti književnosti. Ta njegova odluka izazvala je zaprepaštenje u naucnim krugovima. Prvo književno ostvarenje "Pojedinac i svemir" pojavljuje se 1945. godine, a tri godine kasnije izlazi Sabatov prvi roman "Tunel"

Fizičar koji se posvetio KNJIŽEVNOSTI

Autori: T.STUPAR-TRIFUNOVIĆ N.TADIĆ

Jedan od najvecih pisaca metafizicke proze u Južnoj Americi, Ernesto Sabato, uživa glas mislioca, koji je napustivši nauku postavio neke od osnovnih pitanja u savremenoj književnosti uopšte. U Argentini ga smatraju antiborhesovskim piscem, što u sklopu tamošnjih prilika predstavlja najvecu pohvalu. "U Argentini sam proveo 24 godine. Ne znam ni jednu knjigu koja bolje uvodi u tajne južnoamerickog senzibiliteta, u mitove, fobije i fascinacije tog dijela svijeta. U Sabatovom djelu dolazi do neke vr .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.