INFOBIRO: Publikacije
Život na ivici opstanka

REPORTER,

„Vreca brašna od dvadeset pet kilograma, koja košta 17 KM, traje nam tacno dvanaest dana. Mleko kupujem povremeno. Iz poniženja mi je da kupim jedan litar, pa kupujem flašu od dva litra. To košta dve marke i to mleko pije samo Marko, jer je njemu najpotrebnije. S vremena na vreme, kad muž dode i donese novac, odem u jednu, najjeftiniju prodavnicu u Lukavac i tu kupim makarone, malo salame, koji jogurt u tetrapaku za svu decu.

Život na ivici opstanka

Autori: SLOBODAN DURMANOVIĆ

Pre rata u selima Sižje i Krtova u opštini Lukavac živelo je oko hiljadu srpskih porodica. Danas ovde teško preživljava svega 250 porodica. To je nešto manje od cetvrtine srpske povratnicke populacije koncentrisane u devet sela na delu Ozrena koji pripada Federaciji BiH. Ti ljudi poverovali su u obecanja politicara u Federaciji BiH da ce im pomoci kada se vrate u svoje domove, ali retko koje je obecanje ispunjeno. Nisu im pomogli ni onoliko koliko su dužni po zakonu. „Mi nismo konstitutivni naro .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.