INFOBIRO: Publikacije
Bosanski teatrocid

DANI,

Zadnja pozorišna zgrada u našoj zemlji sagradena je i otvorena davne 1978. godine u Zenici. Danas ta zgrada, nekada jedna od najbolje opremljenih i najvecih pozorišnih sala na Balkanu, izgleda zapušteno i tužno. Mimo svih obicaja i tradicija, pozorišta pocinju sezonu repriznim izvodenjima: kakvog bismo mi trebali osloboditi duha i iz koje lampe da spasi ovu drevnu umjetnost od laganog umiranja i mrcvarenja u BiH?

Bosanski teatrocid

Autori: DINO MUSTAFIĆ

Niti jedna pozorišna cigla nije podignuta u Sarajevu više od 32 godine Proteklih sam godina na stranicama ovog magazina citaocima predstavljao predstave, umjetnicka imena i kompanije koje su dolazile na festival MESS iz cijeloga svijeta. Ove godine, na pocetku nove pozorišne sezone u oktobru, necu to ciniti, jer smatram da smo svjedoci jednog tihog i podmuklog zlocina, koji traje vec godinama u BiH, razornog poput granata ili duladi iz topovskih cijevi koji su padali po gradovima rušeci spomen .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.