28.12.2007
Konjak je pice onih koji znaju živjeti i uživati. Novinarka Dana, jedinog medija iz BiH kojeg je Pernod Ricard, najstariji proizvodac konjaka u Francuskoj - Martella, pozvao na nekoliko dana u zamak Chanteloup u Cognac, donosi pricu o umijecu spravljanja konjaka i luksuzu života koji ga okružuje
Svaki konjak jeste brandy, ali svaki brandy nije konjak
Autori:
BELMA BEĆIRBAŠIĆ
"Zarad vrhunskog konjaka, bolje je žrtvovati obicaje nego originalnost"
Legenda ide ovako: Jedne noci oficir kraljevskog puka vitez Purpurnog krsta imao je san. Ðavo mu je došao u posjetu s namjerom da mu dva puta izvuce esenciju duše i uzme je k sebi. Sutradan, prilikom budenja, vitez je odlucio da dva puta destilira svoje omiljeno vino. Iz dobijene tecnosti, od koje je "odstranio glavu i pismo", uzeo je samo "srce", stavio ga u hrastovu bacvu i dao je kaluderima u La Renorvilleu kao jamstvo .....
Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti
ovdje.