INFOBIRO: Publikacije
Sve što se u posljednjih trideset godina dešavalo na Kosovu, samo je jačalo svijest Albanaca da moraju biti “svoji na svome”!

SLOBODNA BOSNA,

Odem, mislim da je 1986. godina posrijedi, na koncert “Bajage i instruktora” u Prištini. Dvorana “Boro i Ramiz” krcata. Pristojni decko iz Bjelovara Momcilo Bajagic pjeva pjesmu “Rimljani” sa svog tada svježeg albuma, meni prilicno konfuznu i krajnje necitku: “Divlja plemena ratnicka su stigla ispred zidina/i sve je manje Rimljana a sve je više varvara”. Cijela dvorana je u transu,svi pjevaju, samo što umjesto “Rimljana” urla

Sve što se u posljednjih trideset godina dešavalo na Kosovu, samo je jačalo svijest Albanaca da moraju biti “svoji na svome”!

Autori: SENAD AVDIĆ

Pita me supruga, vratila se s Kosova, znam li kako je hladno u Prištini na minus 15. “Hladnije nego u Moskvi na minus 30”, kažem. “Ali, još uvijek toplije nego u Kosovu polju na minus 5” , objašnjavam ja, prekaljeni kosovski “Solunac” . Vjetar, vjetar je užasan na Kosovu. Jedne proste kosovske zime, prije više od 20 godina, proveo sam cijeli dan i vascijelu noc upakiran u SMB uniformu, sa PAP-ovkom programiranom “na gotovs” u ruci, a sve u sastavu pješadijskih jedinica kojim je zapovijedao gener .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.